Pravilno vzdrževanje zimskih čevljev

Posebej pozimi imamo visoka pričakovanja glede naše obutve. Gležnjarji in škornji naj bi izolirali toploto, odbijali umazanijo in vlago ter obenem še lepo izgledali. Da bi zagotovili te lastnosti, je potrebno zimske čevlje dobro očistiti in redno vzdrževati, da bodo vaši čevlji po zimski sezoni še vedno videti enako lepo kot prej.


Vzdrževanje zimskih čevljev pred prvo uporabo

Usnjeni škornji, gležnjarji in čevlji bi morali biti že pred prvim nošenjem pravilno negovani, saj blato, sneg in sol pozimi predstavljajo največji izziv. Da bi vaši Peter Wagner udobni čevlji ostali čim dlje lepi in funkcionalni, jih je treba že pred prvo uporabo impregnirati.

Za impregnacijo je najbolj primeren naš Power Protector, ki ščiti semiš usnje in kombinirane usnjene čevlje pred močno umazanijo in vlago. Priporočamo, da pršilo uporabite zunaj ali v dobro prezračevanem prostoru. Najboljši učinek dosežete, če pršilo enakomerno razpršite po čevljih z razdalje približno 30 cm. Za gladke usnjene čevlje je krema za nego veliko bolj učinkovita in trajnejša za zaščito pred vlago ter zagotavlja prožnost zaradi vsebnosti maščobe. Ne glede na to, ali uporabljate pršilo ali kremo, bo pravilna nega pred prvo uporabo vaše nove čevlje naredila bolj odporne na vodo in barve bodo dlje časa ostale sijoče.


Čiščenje zimskih čevljev, usnjenih škornjev in semiš škornjev

Ko ste zimske čevlje nekajkrat nosili, je priporočljivo odstraniti ostanke umazanije. Pri tem je treba upoštevati vrsto materiala, saj imajo različni materiali različne zahteve. Gladko usnje je najbolje očistiti z vlažno krpo ali mehko ščetko (ne uporabljajte medeninaste ščetke). Za semiš lahko uporabite grobo krtačo za odstranjevanje grobe umazanije. Lahko uporabite le vodo in nevtralno milo, kot je na primer naravno milo. Nadaljnjo umazanijo lahko preprosto odstranite s čistilno peno. Vlakna semiša je nato treba ponovno osvežiti s kombinirano ščetko.

Občasno je morda treba očistiti tudi notranjo oblogo škornjev in zimskih čevljev. Tudi tukaj je treba upoštevati vrsto notranje obloge. Usnjena obloga se lahko očisti z vodo in naravnim milom, pri tkaninah pa preprosto obrišite z vlažno krpo. Notranja obloga iz naravne ovčje volne je samočistilna in deluje protibakterijsko. V tem primeru je dovolj, da čevelj pustite na svežem zraku.


Pranje in sušenje Peter Wagner zimskih čevljev

Za udobne čevlje Peter Wagner je priporočljivo ročno pranje. Na splošno lahko rečemo, da zimskih usnjenih škornjev, čevljev z usnjenim podplatom, modele z veliko okraski in občutljivimi elementi ne smemo prati v pralnem stroju. Ti bi se lahko poškodovali med centrifugiranjem ali bi se odlepili deli, kot je na primer podplat. Zato jih je treba očistiti izključno ročno. Seveda morajo biti čevlji ne le čisti, ampak tudi ohraniti svojo obliko. Za to je ključno pravilno sušenje. Usnjenih škornjev nikakor ne smemo sušiti pod ali na radiatorju, na neposredni sončni svetlobi ali s sušilcem za lase. Zgornji material postane krhek zaradi hitrega sušenja, barva usnja pa lahko zaradi sončne svetlobe zbledi.

Najboljši način za sušenje škornjev ali drugih zimskih čevljev po čiščenju ali po vrnitvi s sprehoda po mokrih gozdnih poteh je uporaba kopita iz plute. Kopito pospeši postopek sušenja in ohranjajo pravilno obliko. Če dotičnih kopit ni na voljo, lahko čevlje napolnimo tudi s časopisnim papirjem. Pazite pa na tiskarsko črnilo: v kolikor gre za svetle zimske čevlje, se lahko to morebiti prenese na notranjo oblogo. Čevlje pustite sušiti pri sobni temperaturi.


Pravilno vzdrževanje usnjenih škornjev in gležnjarjev

Poleg rednega čiščenja je treba usnjene zimske čevlje tudi negovati. To velja enako kot pri negi kože: Najprej očistimo, nato negujemo. To vključuje tudi ponovno impregnacijo, saj zaščita s časom oslabi. Če niste prepričani, ali je čevelj še vedno popolnoma zaščiten, lahko to preverite s pomočjo vode. Preprosto na usnje nanesite majhno količino vode. Če kapljica odteče, je usnje še vedno vodoodbojno. Če se voda vpije v material, je čas za obnovo impregnacije.


Dodatni nasveti za vzdrževanje zimskih čevljev

 • Usnjenim zimskim čevljem je potrebno poleg nege tudi kdaj dati čas za premor. Tudi stopalo oddaja vlago, ki jo usnje absorbira. Najbolje je, da čevlje preobujete vsak dan, da ima čevelj dovolj časa za sušenje.
 • Če opazite, da barva vaših čevljev iz semiša po nekaj časa malo zbledi, jih lahko enostavno obnovite z osvežilcem barve za nubuk, da bodo spet videti bogatejši. Poleg tega barvna nega čevlje ščiti pred vlago in umazanijo.
 • Obrabe in praske na gladkem usnju lahko odpravimo, tako da majhne napake izginejo, čevelj pa spet zasije kot nov.
 • Da bodo čevlji dobro preživeli ne le zimo, ampak tudi poletje v omari, jih shranjujte v suhem, zračnem in temnem prostoru. Tako se izognemo neprijetnemu vonju in nastajanju plesni.
 • Za ohranjanje popolne oblike se priporoča uporaba kopit za čevlje. Izogibajte se plastičnim kopitom, boljša za uporabo so kopita iz plute ali kopita iz lesa.


 • Z upoštevanjem teh nasvetov bodo vaši zimski čevlji zagotovo ostali brezhibni. Odkrijte raznoliko ponudbo Peter Wagner udobnih čevljev za ženske in moške . Imate posebna vprašanja glede nege ali čiščenja vaših čevljev? Brez zadržkov nas kontaktirajte!


  Udobne nastavitve piškotkov

  Da bi naše storitve nenehno izboljševali in jih optimalno oblikovali, želimo uporabljati storitve tretjih oseb in jim oglaševati naše izdelke. Z vašim izrecnim soglasjem dovolite tretjim ponudnikom, ki jih izberemo, da obdelujejo vaše podatke tudi v tretjih državah, kot so ZDA. Svoje soglasje za to lahko podate tukaj in ga kadar koli prilagodite ali prekličete v naši izjavi o varstvu podatkov. Več informacij o tem najdete v naši izjavi o varovanju podatkov.

  Tehnično potrebni piškotki
  Zagotavljajo osnovne tehnične funkcije naše spletne trgovine in so nujno potrebni za delovanje spletne strani.
   Dovoli vse "Tehnično potrebni piškotki"
   Kodo ugodnosti shrani za naslednji obisk
   Smind
  Funkcijski piškotki
  Ti podatki nam pomagajo, da vam nakupovanje naredimo še bolj priročno in lažje.
   
   Shrani nakupovalni voziček za naslednji obisk
   Shrani možnosti plačila in dostave
  Analizni piškotki
  Ti podatki nam pomagajo razumeti uporabo spletne trgovine in jo prilagoditi vašim potrebam.
   
   Google Tag Manager
   Google Analytics 4
  Marketing piškotki
  Ti podatki nam pomagajo, da vas udobno vodimo do najboljših ponudb in promocij.
   
   Optimonk
   facebook Pixel
   Google Conversion Tracking
  Shrani nastavitve
  Dovoli vse
  Na vrh