Dragoceni nasveti za zdrava stopala

Naše noge nas nosijo ves dan, pripeljejo nas od točke A do točke B in celo v sproščenih trenutkih redko najdejo mir. Pri Peter Wagner udibnih čevljih nam je tema zdravih nog oziroma stopal izjemno pomembna. Zdrava stopala bistveno prispevajo k splošnemu počutju in nas okrepijo. Preden pa razmišljamo o vajah in nasvetih za zdrava stopala, se pojavi vprašanje: Kaj točno pomenijo zdrava stopala?


Sprostitev za vaša stopala

Zdrava stopala so predvsem eno - niso bolna. "Normalno" oziroma zdravo stopalo je opredeljeno s tremi značilnostmi: pravilno držo, brez bolečin in učinkovitostjo. Če ena od teh lastnosti ni več prisotna, se stopalo ne šteje več kot zdravo. Kot pogosto v življenju, se zavedamo svojega zdravja in delujočih procesov v telesu šele takrat, ko ti ne delujejo več. Enako velja tudi za naša stopala. Napačna obutev je pogosto vzrok za trn v peti, Hallux valgus ali druge neprijetne deformacije stopal. Z ustrezno in predvsem primerno obutvijo za vaše potrebe lahko tem nevšečnostim nasprotujete in poskrbite za sprostitev vaših stopal. Še posebej oblazinjen podplat lahko pri tako imenovanem trnu v peti deluje razbremenilno - za vaša stopala in celotno počutje.

Sprostitev za vaša stopala je mogoče doseči v trenutku s pomočjo določenih nasvetov in trikov. Masaže, maske in podobno niso pomembne samo za obraz in hrbet - tudi stopala bodo vesela oddiha. Tukaj boste našli nekaj naših najljubših vaj za zdrava stopala.


Preproste vaje za zdravje stopal

V naših stopalih je skoraj četrtina vseh naših kosti. Zato je logično, da ohranjamo kosti, mišice, tetive in vezi v formi ter jih treniramo. Predstavljamo vam pet nasvetov za zdrava stopala, ki ne zahtevajo veliko časa ali truda:

 • Razpiranje prstov: Za to vajo razprite prste s pomočjo rok, kot bi razpirali pahljačo. Vzemite stopalo med obe roki na notranji in zunanji strani srednjega dela stopala ter nežno potegnite prste stran od sebe. Vadite večkrat in postopoma vključite tudi aktivno delovanje stopala. Vaja ne spodbuja samo prekrvavitve, temveč je še posebej pomembna za zdrav stopalni lok.
 • Hodite bosi: Tako preprosto, a tako učinkovito, kot skoraj nobena druga vaja: Ko hodite bosi, aktivirate mišice stopal in meč. Poleg tega se spodbudi prekrvavitev ter preprečuje nastanek tromboze ali krčnih žil. Ko odvržete čevlje in nogavice, je stopalo izpostavljeno okolici, prisiljeni ste hoditi pokonci in stopalo se mora prilagoditi razmeram. Najbolje je, da se za to vajo odpravite na neravno travnato površino ali na grob pesek. Sprva je lahko malo neprijetno, vendar se noge hitro naučijo prilagajati različnim površinam. Bosa hoja krepi mišice in spodbuja zdrav stoplani lok.
 • Igranje z žogico: Potrebujete le majhno žogico. Postavite se na žogo, medtem ko stojite na eni nogi, in jo premikajte od pete do prstov, z leve proti desni in nazaj. Postopoma povečujte pritisk. Po približno 30 sekundah zamenjajte nogo. Ta vaja sprosti mišice in spodbuja prekrvavitev.
 • Stiskanje prstov: To vajo lahko izvajate sede in tudi v čevljih. Preprosto stisnite prste in jih nato sprostite. Vadite poljubno število ponovitev. To preprečuje nastanek razširjenih stopal. Poleg tega se pri tej vaji krepijo mišice prstov in stopalnega loka.
 • Stanje na eni nogi: Za vadbo gležnjev in ravnotežja potrebujete mehko podlago, na primer blazino ali pesek. Stojte pokonci in izmenično dvigujte eno nogo od tal približno 30 sekund do 1 minute. Poskusite stati vzravnano, brez majavosti. Višje ko dvignete nogo, težja je vaja.


  Kako si lahko po dolgem stanju privoščite sprostitev stopal?

  Stopala potrebujejo sprostitev še posebej po daljšem stanju. V tem primeru so še posebej primerne kopeli ali masaža stopal. Med namakanjem stopal v topli kopeli, lahko s krožnimi gibi roke masirate stopala. Še posebej po dolgem stanju v neprimerni obutvi se nagnjenost stopal, da zaspijo, poveča. To je posledica nezadostnega krvnega obtoka. Krožni gibi pa pospešijo pretok krvi in s tem tudi prebujanje stopal. Še en način za sprostitev vaših stopal so maske za stopala. Te zagotavljajo vlaženje in lahko, odvisno od vrste maske, delujejo razstrupljajoče.

  Dodaten nasvet za zdrava stopala: Pri izbiri obutve bodite pozorni tudi na primerno širino čevljev. Pretesni čevlji lahko močno vplivajo na udobje pri hoji in povzročijo deformacije stopala.


  Rezultat: Zdrava stopala vse življenje

  S temi nasveti in vajami ste že naredili velik korak proti "zdravim stopalom za celo življenje". Na zdravje je treba paziti, prav tako kot ne smemo pozabiti na zdravje naših stopal. Ne čakajte, da se pojavijo prvi simptomi, ampak že od začetka izbirajte primerno obutev. Peter Wagner udobni čevlji združujejo udobje z atraktivnim dizajnom - saj zdravi čevlji niso nujno dolgočasni. Z veseljem vam bomo pomagali najti primeren čevelj za vas.


  Kontaktirajte nas zdaj!
 • Udobne nastavitve piškotkov

  Da bi naše storitve nenehno izboljševali in jih optimalno oblikovali, želimo uporabljati storitve tretjih oseb in jim oglaševati naše izdelke. Z vašim izrecnim soglasjem dovolite tretjim ponudnikom, ki jih izberemo, da obdelujejo vaše podatke tudi v tretjih državah, kot so ZDA. Svoje soglasje za to lahko podate tukaj in ga kadar koli prilagodite ali prekličete v naši izjavi o varstvu podatkov. Več informacij o tem najdete v naši izjavi o varovanju podatkov.

  Tehnično potrebni piškotki
  Zagotavljajo osnovne tehnične funkcije naše spletne trgovine in so nujno potrebni za delovanje spletne strani.
   Dovoli vse "Tehnično potrebni piškotki"
   Kodo ugodnosti shrani za naslednji obisk
   Smind
  Funkcijski piškotki
  Ti podatki nam pomagajo, da vam nakupovanje naredimo še bolj priročno in lažje.
   
   Shrani nakupovalni voziček za naslednji obisk
   Shrani možnosti plačila in dostave
  Analizni piškotki
  Ti podatki nam pomagajo razumeti uporabo spletne trgovine in jo prilagoditi vašim potrebam.
   
   Google Tag Manager
   Google Analytics 4
  Marketing piškotki
  Ti podatki nam pomagajo, da vas udobno vodimo do najboljših ponudb in promocij.
   
   Optimonk
   facebook Pixel
   Google Conversion Tracking
  Shrani nastavitve
  Dovoli vse
  Na vrh