Zakaj je pomembna širina čevljev?

V večini trgovin s čevlji je poudarek na velikostih čevljev, tema širina čevljev pa pogosto ostane v ozadju ali celo ostane spregledana. Kljub temu pa iskanje prave širine čevljev za vaše noge nikakor ne sme biti zanemarjeno, saj je poleg pravilne velikosti in prileganja čevljev tudi pravilna širina čevljev pomemben faktor pri ohranjanju zdravja vaših stopal in iskanju primernih čevljev. Prava širina čevljev ohranja stopalo v pravilnem položaju, kar preprečuje drsenje ali izvijanje iz čevlja.


Kakšne so širine čevljev in katero širino čevljev potrebujem?

Standardne širine čevljev segajo od širine E do M, vendar se razlikujejo med ponudniki, obstajajo pa tudi razlike med državami. Tej razvrstitvi je pogosto težko slediti. Pri Peter Wagner udobnih čevljih vam želimo ponuditi ne le najboljšo kakovost čevljev, temveč tudi najboljše rezultate za pravilno prileganje vaših nog in ohranjanje zdravja stopal. Zato smo poenostavili razdelitev širine čevljev, da bi olajšali iskanje popolnega čevlja. Širine čevljev pri Peter Wagner lahko najdete v spodnji tabeli:

Širina čevlja Peter Wagner Primerjalni standard
Normalna Širina čevlja G do H
Široka Širina čevlja I do J
Super široka Širina čevlja K do M

Tako ženski kot tudi moški čevlji so pri Peter Wagner udobnih čevljih razdeljeni v tri kategorije, da lahko najdemo sebi najbolj primerno širino. Ta razvrstitev nam omogoča, da najdemo najboljše udobje za naša stopala.


Kakšne so posebnosti pri posameznih širinah čevljev?

Izraz "širina čevljev" se pogosto napačno razume ali zamenjuje z širino sprednjega dela stopala. Širina sprednjega dela stopala se meri na najširšem mestu stopala, enako kot širina čevljev. Pri merjenju širine sprednjega dela stopala pa se ne meri okoli stopala, temveč le od velikega do malega prsta stopal. Širino čevljev pa lahko za lažje razumevanje imenujemo tudi "obseg sprednjega dela stopala" in se meri okoli stopala.

Iz tabele je že razvidno, da se pri nas širina čevljev giblje od normalne do super široke. Nekateri ljudje imajo naravno širše stopalo - zanje so primerni široki ali super široki čevlji, da niso vedno pretesni. Še posebej pri super širokih čevljih je koristno, da so primerni za posebne potrebe. Ste imeli operacijo, je vaše stopalo povito ali trpi zaradi deformacije? Potem bodo čevlji s super široko širino primerna izbira za vas.

Razlika med eno širino in drugo je odvisna od proizvajalca, ponavadi med 3 in 7 mm. Pri Peter Wagner udobnih čevljih je razlika med eno širino in drugo med 4 in 5 mm. To pomeni: Med 36 G in 36 H ostane dolžina čevlja enaka, obseg pa se poveča za 4 do 5 mm, odvisno od modela.


Kako najbolje izmerim širino svojih čevljev?

Za izbiro pravilnih čevljev, je je pomembno vedeti tudi, kako se meri širina čevljev. Za merjenje potrebujete le merilni trak. Izmerite boso nogo na območju med velikim in malim prstom - to je običajno najširše mesto na nogi. Trak za merjenje ovijte okoli te točke stopala - tako - izmerili ste svojo širino čevljev. Če nimate merilnega traku pri roki, lahko uporabite tudi vezalko ali kaj podobnega, ki jo ovijete okoli stopala in nato enostavno izmerite z ravnilom.

Nasvet za čevlje: Pomembno je vedeti, da se širina stopal čez dan spreminja. Pred spanjem so stopala lahko širša kot zjutraj - to je posledica obremenitev čez dan. Še en razlog, da so stopala zvečer širša, je lahko povezan z gravitacijo. Kri zaradi gravitacije teče v stopala in jih čez dan samodejno razširi. Merjenje pravilne širine stopal se zato priporoča popoldne ali zvečer.


Zakaj je ustrezna širina čevljev pomembna?

Velikost čevlja je skupaj s širino čevlja pomembno merilo za ohranjanje zdravih stopal in preprečevanje nepravilne drže in drugih neprijetnosti. Veliko težav s stopali je posledica napačne širine čevljev ali napačnega merjenja velikosti stopal. Pravilno izbrani čevlji spodbujajo naravne gibe stopala in hkrati varujejo tudi vezi in sklepe.

V kolikor je čevelj preozek, se lahko stopalo hitro boleče odzove, pri čemer se lahko stiskajo osnovni sklepni izrastki prstov, kar lahko spodbudi ali povzroči nepravilnosti. Preozki čevlji lahko povzročijo tudi pritisk in bolečine, ki jih je treba preprečiti pri daljši hoji ali stanju.

Nasvet za čevlje: V Peter Wagner ponudbi boste našli tudi čevlje za dolgo stanje in hojo.

Čevlji so lahko tudi preveliki - kar pa lahko negativno vpliva na zdravje stopal. Stopalo se lahko preveč premika naprej in prsti trčijo ob sprednji del čevlja, kar lahko povzroči nepravilno obremenitev celotnega stopala. Preveliki čevlji lahko dodatno obremenijo mišice in sklepe stopala, vsak korak pa postane breme. Pravilna širina čevljev pa lahko varuje mišice in sklepe ter preprečuje nepravilne obremenitve.


Ali obstaja razlika med širino moških in ženskih čevljev?

Ob toliko informacijah o širini čevljev se pojavi vprašanje, ali je na primer širina H pri čevljih za moške in ženske različna. Odgovor je da, saj imajo ženske anatomsko manj voluminozna stopala kot moški. To je tudi razlog, zakaj so čevlji za ženske in moške različno krojeni. Pri enaki velikosti se obseg sprednjega dela stopala oz. širina čevlja razlikuje za 5 mm.


Širina ženskih čevljev

Pri Peter Wagner udobnih čevljih so sandali na voljo samo v širinah 'normalna' in 'normalna do široka'. Prav tako so v teh širinah na voljo tudi natikači, škornji, copati in pohodni čevlji. Balerinke in čevlji so na voljo v širinah 'normalna', 'normalna do široka' in 'super široka', športni čevlji pa v širinah 'normalna do široka'. Pri gležnjarjih pa lahko izbirate med vsemi tremi širinami.


Širina moških čevljev

Pri moških modelih čevljev je slika zelo podobna kot pri ženskih modelih čevljev. Pri širini "normalna" in "normalna do široka" so na voljo sandali, natikači in copati. Polškornji so na voljo v vseh treh različnih širinah. Pohodni čevlji in športni čevlji so na voljo v "normalna do široka" širini, polvisoki škornji pa so na voljo v širinah "normalna", "normalna do široka" in "super široka".

Bi radi imeli svetovanje pri izbiri čevljev ali imate dodatna vprašanja glede širine čevljev? Brez zadržkov se obrnite na nas!


Udobne nastavitve piškotkov

Da bi naše storitve nenehno izboljševali in jih optimalno oblikovali, želimo uporabljati storitve tretjih oseb in jim oglaševati naše izdelke. Z vašim izrecnim soglasjem dovolite tretjim ponudnikom, ki jih izberemo, da obdelujejo vaše podatke tudi v tretjih državah, kot so ZDA. Svoje soglasje za to lahko podate tukaj in ga kadar koli prilagodite ali prekličete v naši izjavi o varstvu podatkov. Več informacij o tem najdete v naši izjavi o varovanju podatkov.

Tehnično potrebni piškotki
Zagotavljajo osnovne tehnične funkcije naše spletne trgovine in so nujno potrebni za delovanje spletne strani.
 Dovoli vse "Tehnično potrebni piškotki"
 Kodo ugodnosti shrani za naslednji obisk
 Smind
Funkcijski piškotki
Ti podatki nam pomagajo, da vam nakupovanje naredimo še bolj priročno in lažje.
 
 Shrani nakupovalni voziček za naslednji obisk
 Shrani možnosti plačila in dostave
Analizni piškotki
Ti podatki nam pomagajo razumeti uporabo spletne trgovine in jo prilagoditi vašim potrebam.
 
 Google Tag Manager
 Google Analytics 4
Marketing piškotki
Ti podatki nam pomagajo, da vas udobno vodimo do najboljših ponudb in promocij.
 
 Optimonk
 facebook Pixel
 Google Conversion Tracking
Shrani nastavitve
Dovoli vse
Na vrh