Premajhni, preveliki ali pretesni čevlji ter njihove posledice

Nasprotniki našemu gibalnemu sistemu

Človeški gibalni sistem je zmogljiva, a hkrati občutljiva struktura. Pelje nas skozi življenje in prevzema veliko obremenitev. Noge sodijo med najbolj obremenjene dele telesa. Čeprav se 98 % ljudi v industrijskih državah rodi z zdravimi nogami, pozneje približno 60 % trpi zaradi težav s stopali.

Dobro prilegajoči se, udobni čevlji lahko prispevajo k zdravju stopal in odpravljajo bolečinsko gibanje na dolgi rok. Toda kaj se zgodi, če nosite preozke čevlje, in kakšne so posledice pretesnih ali prevelikih čevljev?


Posledice pretesnih/preozkih čevljev

V pretesnih čevljih so stopala stisnjena. Žulji, bolečine v sklepih in motnje v prekrvavitvi nog so pogosto neposredne posledice pretesnih in premajhnih čevljev. S premajhnimi ali pretesnimi čevlji venska črpalka ne more pravilno delovati in se prekrvavitev poslabša. Posledično so mišice slabše oskrbovane s hranili, hrustanec pa se hitreje obrablja in lažje se pojavijo hladna stopala. Na dolgi rok pa je prizadeta tudi naravna oblika stopala, ki vključuje rahlo razprte prste.

Če so čevlji premajhni, preozki ali pretesni, motijo naravno držo prstov in vodijo do deformacij stopala, kot je Hallux valgus, pa tudi krempljastih in kladivastih prstov . Deformacija prstov Hallux valgus pogosto vodi do povečane obrabe sklepnega hrustanca in na koncu do artroze.


Pretesni čevlji škodujejo hrbtenici in nohtom

Premajhni čevlji lahko sčasoma povzročijo resne težave s hrbtenico, držo ter velike težave z gibalnim sistemom. Glede na Peter Wagner naravni koncept, imajo ti veliko prostora za prste in tako zagotavljajo stopalu potreben prostor za ohranjanje naravnih gibov, hkrati pa zagotavljajo dovolj opore za varno in udobno hojo ter tek. Tudi nohti na prstih so lahko prizadeti zaradi premajhnih ali pretesnih čevljev. Nohti lahko zaradi pritiska, ki nanje deluje, začnejo rasti v nohtno posteljico in se posledično začnejo gnojiti. Če so nohti že oslabljeni, so bolj dovzetni za bakterije in glivice.


Preveliki čevlji in njihove posledice

Posledica prevelikih čevljev je, da noga ne najde ustrezne opore in v čevlju drsi. Tako peta pri vsakem koraku zdrsne iz čevlja. Hkrati se lahko noga v čevlju premakne predaleč naprej, zaradi česar prsti pri vsakem koraku trčijo ob sprednji del čevlja. Tudi naravno gibanje stopala med hojo je ovirano v prevelikih čevljih. Še posebej v starosti lahko preveliki čevlji postanejo vzrok za spotikanje. Posledice prevelikih čevljev so podobne kot pri premajhnih čevljih: zaradi premikanja in trenja v čevlju se lahko hitreje pojavijo žulji, pritiski in artroza v predelu sprednjega dela stopala. Na dolgi rok lahko preveliki čevlji povzročijo tudi spremembe v gibalnih vzorcih in posledično bolečine v sklepih po celotnem gibalnem sistemu. Številne posledice premajhnih ali prevelikih čevljev lahko še posebej v starosti privedejo do resnih težav pri gibanju, bolečin in znatnega zmanjšanja kakovosti življenja. Zato je toliko bolj pomembno, da že od otroštva naprej in ob vsakem nakupu čevljev pazimo na pravilno prileganje in največjo možno udobje pri nošenju.


Pravilno prileganje

Peter Wagner že mnogo let dokazuje, da so lahko čevlji zdravim stopalom prijazni izgledajo modno, s svojimi elegantnimi ženskimi in moškimi čevlji HELVESKO, udobnimi čevlji dansko in damskimi čevlji LadySko.

Pravilno prileganje spodbuja prekrvavitev, svobodo gibanja in naravno gibanje stopala. Pri nakupu čevljev je treba paziti na naslednjih 5 točk:

1. Stabilen oprijem pete in gležnja

2. Svoboda za prste

3. 5-7mm razdalje med prsti in konico čevlja

4. Gibljiv in blažilen podplat

5. Zračni materialZa dodatna vprašanja o pravilni in ustrezni velikosti čevljev nas lahko kadarkoli kontaktirate!


Udobne nastavitve piškotkov

Da bi naše storitve nenehno izboljševali in jih optimalno oblikovali, želimo uporabljati storitve tretjih oseb in jim oglaševati naše izdelke. Z vašim izrecnim soglasjem dovolite tretjim ponudnikom, ki jih izberemo, da obdelujejo vaše podatke tudi v tretjih državah, kot so ZDA. Svoje soglasje za to lahko podate tukaj in ga kadar koli prilagodite ali prekličete v naši izjavi o varstvu podatkov. Več informacij o tem najdete v naši izjavi o varovanju podatkov.

Tehnično potrebni piškotki
Zagotavljajo osnovne tehnične funkcije naše spletne trgovine in so nujno potrebni za delovanje spletne strani.
 Dovoli vse "Tehnično potrebni piškotki"
 Kodo ugodnosti shrani za naslednji obisk
 Smind
Funkcijski piškotki
Ti podatki nam pomagajo, da vam nakupovanje naredimo še bolj priročno in lažje.
 
 Shrani nakupovalni voziček za naslednji obisk
 Shrani možnosti plačila in dostave
Analizni piškotki
Ti podatki nam pomagajo razumeti uporabo spletne trgovine in jo prilagoditi vašim potrebam.
 
 Google Tag Manager
 Google Analytics 4
Marketing piškotki
Ti podatki nam pomagajo, da vas udobno vodimo do najboljših ponudb in promocij.
 
 Optimonk
 facebook Pixel
 Google Conversion Tracking
Shrani nastavitve
Dovoli vse
Na vrh